Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS)
Complex Regionaal Pijnsyndroom is een ernstig en slecht begrepen ziektebeeld. Waardoor dit ziektebeeld ontstaat is (nog) niet geheel duidelijk. Mede hierdoor is dit pijnsyndroom bekend onder vele namen (onder andere Posttraumatische Dystrofie, Sudeck Dystrofie of Atrofie en Sympatische Reflex Dystrofie).
CRPS treedt meestal op in een arm of been en kan al ontstaan na een ongelukje zoals het stoten van de hand. Maar ook na een pols- of voetbreuk, een operatie, bij te strak gips of bij een zenuwbeklemming. Er kan sprake zijn van CRPS als hierna pijn, zwelling en stijfheid ontstaat die veel heftiger is dan normaal en niet past bij de ernst van het letsel én als deze situatie veel te lang blijft bestaan.
Vroege herkenning en snel een behandeling inzetten zijn belangrijk
CRPS kan de normale genezing en het herstel van een lichaamsfunctie enorm belemmeren. CRPS is een lastig probleem dat een intensieve behandeling vraagt en helaas niet altijd goed herstelt. Vroege herkenning van het syndroom is erg belangrijk, omdat men door snel met de behandeling te beginnen in veel gevallen kan voorkomen dat het ziektebeeld ernstiger wordt.
De mate van herstel van een CRPS varieert enorm. Dit is onder andere afhankelijk van hoe snel en hoe agressief de behandeling wordt ingezet. Het overgrote deel van de mensen met CRPS geneest gelukkig binnen korte tijd. Een klein deel heeft vooral zogenoemde ‘restverschijnselen’ die bestaan uit met name uit stijve gewrichten en een beperkt functioneren. Intensieve behandeling kan deze ook restverschijnselen tot een minimum beperken, zelfs als u in een later stadium met therapie begint.
Onze gecombineerde aanpak van CRPS
Heeft u CRPS? Dan kunnen wij waarschijnlijk ook u helpen uw daarbij behorende klachten zo snel en zo veel mogelijk te reduceren. Dat hebben wij al bij veel CRPS-patiënten gedaan met een zogeheten multidisciplinair behandelplan waarin tegelijkertijd meerdere aspecten worden aangepakt.
Zo’n plan wordt geschreven door een gespecialiseerde revalidatiearts en is een traject op maat na een uitgebreide intake en op basis van de aard en ernst van uw CRPS. Bij uitvoering van het plan zijn altijd een revalidatiearts, revalidatiearts-ondersteuner, fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog betrokken. De revalidatiearts overziet de samenwerking en helpt bij het vinden van een nieuwe weg. Trainen, oefenen, praten, analyseren en proberen, blijkt voor veel van onze cliënten een plezierige manier van werken die motiveert . En een manier die nieuwe energie geeft op de weg terug naar een leven waarin niet langer de pijn maar uzelf weer de regie over uw leven heeft.
Wat kan Revalide voor u betekenen?
Graag bespreken we met u of ons behandelteam ook u kan helpen. Wilt u eerst meer weten over onze behandeltrajecten, tarieven en vergoedingen? Dat vindt u op onze pagina met cliëntinformatie.
Heeft u een andere vraag of wilt u een afspraak maken voor een geheel vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek?
Bel ons dan meteen even op (085) 489 69 33.