Revalideren na een orgaanoperatie

Jaarlijks ondergaan tienduizenden Nederlanders een operatie aan een of meer organen. Zoals aan hun maag, darm, lever, alvleesklier, nier, hart, baarmoeder of eileiders. Die kunnen variëren van relatief eenvoudige tot zeer complexe operaties als:

  • gastric bypass of maagverkleining,
  • laparoscopische operaties in de buikregio i.v.m. aandoeningen aan baarmoeder, eileiders, darmen, galblaas,
  • cholecystectomie of galblaasverwijdering,
  • appendectomie of blindedarmoperatie met complicaties,
  • het plaatsen van een stoma (tijdelijk of blijvend) vanwege ziektes of ontstekingen aan de dikke darm

Vaak zijn dit soort operaties noodzakelijk vanwege een ziekte die u doormaakt of eerder heeft doorgemaakt. Ziektes die soms een ernstige inbreuk plegen op uw leven, lichaam, conditie, spieren en emoties.

Een operatie kan iemand in een negatieve spiraal brengen

Veel mensen bewegen de eerste tijd na een operatie (veel) minder. Daardoor worden spieren zwakker, gaat iemands conditie achteruit en kosten dingen steeds meer moeite. Dat resulteert in minder zin om dingen te doen en in een slecht gevoel, waardoor mensen minder goed voor zichzelf zorgen en (langzaamaan) in een negatieve spiraal terecht komen.

Veel mensen blijven hiermee rondlopen en door de negatieve invloed op hun dagelijkse leven en werksituatie, ontstaan ook nog stress- en spanningsklachten. U wilt graag, maar kunt of durft niet meer datgene wat u normaal zou willen. Vaak is deze situatie het gevolg van een combinatie van lichaam, gevoel, gedachten, gedrag en soms ook de directe omgeving, die negatief op elkaar reageren.

Doorbraak met een gecombineerde behandeling 

Herkent u zich in deze situatie of heeft u moeite met herstellen na een operatie en wilt u het niet zover laten komen? Dan kan ons revalidatieteam wellicht ook u helpen bij het realiseren van een doorbraak in uw situatie of het versnellen van uw revalidatie. Als wij denken dat we u kunnen helpen schrijft onze revalidatiearts samen met u een zogeheten interdisciplinair behandelplan dat past bij de aard en ernst van uw klachten.

In dat plan staat een op maat gemaakte traject dat, in samenwerking met een fysiotherapeut, psycholoog, ergotherapeut en eventueel maatschappelijk werker, de neergaande trend kan doorbreken. Doel van het traject is om uw lichamelijke welbevinden en mogelijkheden te optimaliseren en u zelfstandig en met veerkracht met uw beperkingen om te leren gaan.

De revalidatiearts overziet de samenwerking en helpt u bij het vinden van uw nieuwe weg. Trainen, oefenen, praten, analyseren en proberen, blijkt voor veel van onze cliënten een plezierige manier van werken die motiveert. U krijgt weer regie over uw leven en leert vaardigheden om grenzen te verleggen en op een zinvolle manier om te gaan met de beperkingen.

Wat kan Revalide voor u betekenen?

Graag bespreken we met u of ons behandelteam in uw specifieke situatie iets kan betekenen. Wilt u eerst meer weten over onze behandeltrajecten, tarieven en vergoedingen? Dat vindt u op de pagina met cliëntinformatie.

Twijfelt u of u bij Revalide op de goede plek bent, of wilt u telefonisch overleggen met een van onze casemanagers? Neemt u gerust contact met ons op!