Langdurige pijn aan Arm, Nek en/of Schouders (KANS voorheen bekend als RSI)

Pijn is een waarschuwingssignaal dat ons beschermt. Pijn zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet blijft doorlopen met een gebroken been of een ontstoken kies. Naast deze pijnsoorten die duidelijk zijn en binnen een paar maanden te verhelpen, is er ook pijn die langer aanblijft.

En er is pijn die steeds maar weer blijft terugkomen, ook als er lichamelijk geen duidelijke reden voor is. We spreken van chronische pijn als pijnklachten langer dan 6 weken blijven bestaan. Er zijn veel mensen met langdurige of vaak terugkomende pijn aan een arm en/of hun nek en/of een schouder hebben. Tegenwoordig hebben een goed beeld van wat chronische pijn bij RSI/KANS is en wat we daar aan kunnen doen.

Waarom RSI of muisarm voortaan KANS heet

RSI staat voor Repetitive Strain Injury, oftewel klachten die zijn veroorzaakt door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging. Maar niet bij iedereen die pijn heeft is de oorzaak daarvan terug te leiden naar vaak dezelfde beweging uitvoeren (tijdens het werken op een computer).

Daarom is besloten een nieuwe naam te gebruiken voor alle pijn aan de arm, nek en/of schouder die niet het gevolg is van een acuut trauma of een ziekte die effect heeft op het hele lichaam. Dat is KANS, de afkorting van Klachten aan Arm Nek Schouder. Deze pijn wordt in het algemeen gezien als het gevolg van overbelasting.

Het verschil tussen specifieke en aspecifieke KANS

De pijn wordt opgedeeld in specifieke KANS en aspecifieke KANS. Bij specifieke KANS is er een medisch aantoonbare reden voor de klachten en kunt u denken aan een carpaal tunnelsyndroom of tennisarm. Bij aspecifieke KANS heeft iemand aanhoudende last van de nek, schouders en/of arm, maar is er geen medisch aantoonbare afwijking voor de klachten. De oorzaak kan dan liggen in fysieke belasting (herhalende bewegingen, statische bewegingen en/of een verkeerde houding), omgevingsfactoren of psychische belasting (stress). Vaak speelt een combinatie van deze factoren een rol.

Klachten die kunnen optreden bij aspecifieke KANS zijn pijn en stijfheid in de spieren van onderarmen, polsen en/of handen, een uitstralende pijn in de arm, nek en schouder, tintelingen in de handen en/of vingers en een moe gevoel in de armen. Deze klachten kunnen optreden in verschillende mate van heftigheid.

De pijn zorgt voor een negatieve spiraal

Veel mensen met KANS bezoeken meerdere verschillende soorten zorgverleners zonder, of met een beperkt resultaat. Dat komt omdat de oorzaak van de pijn vaak complex is. Het is een combinatie van lichaam, gevoel, gedachten, gedrag en soms ook de directe omgeving die negatief op elkaar reageren.

Door de pijn beweegt iemand minder, met een averechts effect. Want een afnemende conditie en belastbaarheid verergert de pijn juist. De arm of schouder gebruiken kost moeite. Dat zorgt voor minder zin om deze te gebruiken. Op een gegeven moment houdt de pijn zo zichzelf in stand en wordt constant en chronisch. Vaak met als gevolg een negatieve invloed op werk en leven.

Doorbraak met een gecombineerde behandeling

Heeft u een vorm van KANS en ook al meerdere therapieën geprobeerd die niet de gehoopte verbetering gaven? Wellicht kunnen wij u wél helpen. Uit onze ervaring blijkt namelijk dat een zogeheten interdisciplinair behandelplan waarin tegelijkertijd meerdere aspecten worden aangepakt, werkt.

Onze revalidatiearts omschrijft in dit plan een traject op maat dat de neergaande trend kan doorbreken. Het plan wordt uitgevoerd in samenwerking met een fysiotherapeut, psycholoog, ergotherapeut en eventueel maatschappelijk werk. De revalidatiearts overziet de samenwerking en helpt bij het vinden van een nieuwe weg. Trainen, oefenen, praten, analyseren en proberen, blijkt voor veel van onze cliënten een plezierige manier van werken die motiveert. En een manier die nieuwe energie geeft op de weg terug naar een leven waarin niet langer de pijn maar uzelf weer de regie over uw leven heeft.

Wat kan Revalide voor u betekenen?

Als specialist op het gebied van chronische pijn bespreken we graag met u wat ons behandelteam voor u kan betekenen. Wilt u eerst meer weten over onze behandeltrajecten, tarieven en vergoedingen? Dat vindt u op onze pagina met cliëntinformatie.

Twijfelt u of u bij Revalide op de goede plek bent, of wilt u telefonisch overleggen met een van onze casemanagers? Neemt u gerust contact met ons op!