Whiplash Associated Disorder (WAD)
Jaarlijks lopen in Nederland tienduizenden mensen een zogeheten Whiplash Associated Disorder, ofwel een Whiplash, op bij een (verkeers)ongeluk. Een Whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier als iemands hoofd met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren wordt geslingerd. In de meeste gevallen zijn er geen beschadigingen aan te tonen met het huidige medische onderzoek. Desondanks kunnen er klachten zijn.
De meeste mensen met een Whiplash hebben minder dan een half jaar regelmatig of continu last van vervelende pijn in en rondom hun nek en hoofd. En van de andere mogelijke gevolgen. Een klein deel van de mensen heeft klachten die langer aanhouden. Vaak is het een combinatie van 1 of meer van de volgende klachten: hoofdpijn, last van de nek/ schouders, vermoeidheid, overgevoeligheid van de zintuigen (geluid, licht, wazig zien), ontregeling zoals zweten, misselijkheid, duizeligheid, concentratie en geheugenproblemen en problemen met de emotionele verwerking van het ongeluk zoals angst en somberheid.
Langdurige pijn na een whiplashtrauma
Als u al maanden of jaren rondloopt met de gevolgen van een Whiplash, bent u dus niet de enige. En de kans is groot dat u al verschillende zorgverleners heeft bezocht zonder of met beperkt resultaat. Dat komt omdat een Whiplash eenvoudiger lijkt dan het is. De gevolgen zijn complex en een combinatie van lichaam, gevoel, gedachten, gedrag en soms ook de directe omgeving.
Veel mensen met een Whiplash zijn door de pijn minder gaan bewegen. Met als gevolg langzaamaan steeds zwakker wordende spieren en een steeds slechtere conditie. Daardoor kosten dingen meer moeite en omdat mensen als gevolg daarvan minder zin hebben om dingen te doen gaat de pijn op een gegeven moment zichzelf in stand houden. Zo ontstaat een constante pijn die chronisch wordt en die vraagt om iets dat de negatieve spiraal waarin iemand is gekomen doorbreekt.
De kracht van een gecombineerde behandeling
Er is nog steeds geen wetenschappelijk bewezen whiplash-behandelmethode. Toch hebben we een goed beeld van wat chronische pijn ten gevolge van een whiplash is en wat we kunnen doen. De afgelopen jaren hebben wij geleerd dat een zogeheten interdisciplinair behandelplan waarin tegelijkertijd meerdere aspecten worden aangepakt de negatieve spiraal kan doorbreken.
In zo’n interdisciplinair behandelplan omschrijft onze revalidatiearts een traject op maat. Afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten zal de revalidatiearts in overleg met u en ons team kiezen voor een traject van drie a vier weken of voor een traject van drie a vier maanden.
Het plan wordt vervolgens uitgevoerd in samenwerking met minimaal een fysiotherapeut, ergotherapeut en psycholoog. Indien nodig worden er ook andere disciplines betrokken bij uw revalidatie. De revalidatiearts overziet de samenwerking en helpt bij het vinden van een nieuwe weg. Trainen, oefenen, praten, analyseren en proberen, blijkt voor veel van onze cliënten een plezierige manier van werken die motiveert. En een manier die nieuwe energie geeft. Waardoor u weer zelfstandig en met veerkracht met uw veranderde lichaam leert omgaan.
Wat kan Revalide voor u betekenen?
Graag bespreken we met u of ons behandelteam in uw specifieke situatie iets kan betekenen. Wilt u eerst meer weten over onze behandeltrajecten, tarieven en vergoedingen? Dat vindt u op de pagina met cliëntinformatie.
Twijfelt u of u bij Revalide op de goede plek bent, of wilt u telefonisch overleggen met een van onze casemanagers? Neemt u gerust contact met ons op!